vlag canada

Reisverslag Canada di 23 juni - zo 5 juli 2015

Canada is een agrarisch land bij uitstek. De uitgestrektheid van dit land heeft al veel Nederlandse boeren laten emigreren. Dit is het land van de ruimte! We bezoeken Nederlandse boeren in Alberta, rijden door het imposante natuurgebied van de Rocky Mountains, bekijken diverse shows tijdens het ‘horsepower’ spektakel Stampede in Ponoka en Calgary, we bezoeken diverse musea vol oldtimer tractoren en stationaire motoren en maken kennis met de Hutterites. Kortom: we gaan heel veel facetten zien van dit uitgestrekte land.

 

Groepsfoto kennismaking Canada 2015

 

 

 

 

Zondag 7 juni 2015

Kennis en informatiemiddag met de groep reizigers voor de reis naar Canada.

We hebben gezamenlijk de informatie map doorgenomen en er was alle gelegenheid om vragen te stellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regenboog

 

 

23 juni/dag van vertrek naar Canada

De gordijnen open geschoven staat er een regenboog. We vliegen vanaf Schiphol naar Calgary in Alberta. Om half één zal het vliegtuigvertrekken en plaatselijke tijd om half twee landen. Daar zullen we vast vlot verkleden vanwege de temperatuur van 30 graden. Volgens de voorspelling zal het zo'n 10 dagen warm blijven.

Ik reis met Henk die al sinds militaire dienst niet meer met de trein heeft gereisd. Als we op het perron staan en de intercity voorbij raast is hij verwondert van de snelheid en zijn petje vliegt af. We pakken een krantje mee voor het ochtend nieuws. Het is lekker rustig in de wagon en Henk doet een tukkie. Het gaat een hele belevenis worden.

vliegtuig

 

De vlucht is voorspoedig gegaan. Geen turbulentie en niet één keer een stoel-riemen-vast melding. We vlogen over Groenland en ondanks de naam zie je een wit landschap met ijsschotsen in het water.

En wat doe je dan in de negen uur vliegen. Een beetje dagdromen (Gerard), sudoku's (Ben), vooral genieten (Lida) dat ze mee is (Jan), babbelen achterin het vliegtuig (Willem, JanH en Wim), laatste vliegervaring 25 jaar geleden (Henk), nieuwe contacten opdoen (DickdH).

We vliegen rechtstreeks en verwachten al om 13.35 in Calgary te landen. En zo hebben we nog een hele middag en avond in het vooruitzicht - al is het voor ons 1930 uur NL tijd. Jan K. is afgelopen woensdag al vertrokken naar de USA om onze bus met aanhanger naar Canada te rijden - een naar zijn zeggen "een wereld gaat voor me open" reis.

 

route vliegtuig

 

 

Afbeelding van de gevlogen route Amsterdam – Calgary. Je kunt zien dat er druk gevlogen wordt.

Opgestuurd door Gerrit Holland. (broer van deelnemer Henk)

 

 

 

gezicht gebouw

 

 

Ons eerste bezoek is aan The Oval; het Olympische Stadion waar 'onze' Yvonne van Gennip in 1988 drie gouden Olympische medailles behaalde. Henk- de sportman in ons midden- vindt het geweldig hier te staan.

Heel toevallig ontmoeten we Bart Schouten. De Nederlander is trainer van het Canadese mannenteam en voormalige bondscoach van het Duitse schaatsteam. We geven hem een hand en mogen dan ook een kijkje nemen bij het voor Henk 'magische ijs van Galgary'.

De stad Calgary zelf heeft hoge gebouwen. We nemen een kijkje bij een gebouw van 236 meter hoog. Vernoemd naar de rivier die zich vult met water uit de Rockies. Ervoor staat een sculptuur van een gezicht wat 12 meter hoog is. Het is heerlijk weer als we er om heen lopen.

 

olympische schaatsbaan

olympische schaatsbaan2

Groepsfoto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 24 juni 2015


De zon straalt al vroeg. Mede door de volle maan is het maar 4 uur donker horen we later van To - de moeder van Hendrik. We bezoeken de veehouderij van de in 2000 verhuisde familie, zoals To het zelf zegt. We bezoeken het nu voor de vierde keer en iedere keer worden we verrast door de ontwikkelingen.

Hendrik verteld dat drie maanden geleden de 3e robot in gebruik is genomen. Deze staan op verschillende plekken in de stal waardoor koeien meer vrijheid hebben waarheen ze gaan. Het voer wat tijdens de melkbeurt gevoerd wordt is zo lekker dat de koe soms wel 5 keer op een dag komt om gemolken te worden. Het gemiddelde ligt op 2,8 keer per dag.

Voorheen werd er gemolken met 2x14 stands en was zeer arbeidsintensief. Met twee krachten dagelijks 14 uur in de weer om alleen al het melken gedaan te krijgen. Nu is dat gereduceerd tot zo'n twee uren door één mankracht. Daarnaast komt door de robot zo enorm veel informatie beschikbaar dat de koeien hier een gezond en goed leven hebben. Er kan namelijk al tijdig ingegrepen worden zodra er afwijkend gedrag gesignaleerd wordt.

Henkrik, To en Bernard vertellen gepassioneerd over het bedrijf. Het leven bevalt hen hier uitstekend. Ondanks een winter van 8 maanden en een zomer van 4 maanden. De zon schijnt nagenoeg altijd. In juni valt er regen, zo'n 200 mm en dan blijft het (helaas) droog. Voer moet daarom gedeeltelijk worden aangekocht maar door zelf in te kopen en zelf voer te mengen is dat toch interessant.

Het is een prettig, gastvrij bezoek. We krijgen koffie in de nieuwe kantine/kantoor mét heerlijk gebak erbij; lemon cake. Dan gaan we nog verder over het bedrijf. Interessant. De stagiair leert luzerne maaien en voordat we de verharde weg weer opdraaien hebben we ook daar nog even gekeken.

melkveebedrijfMaaienKuilvoer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jakniker

waterkant

 

Weg van de snelweg is het liefst wat we doen. En zo komen we ook meerdere jaknikkers tegen.

 

                         Een broodje eten we aan het water tussen de badgasten.

 

 

 

 

combines

De zon De zon brand ons op de huid en kleding. Een enkeling waagde het deze tweede dag in Canada aan een korte broek.

We lopen een rondje bij een Agco dealer met veel Fendt tractoren, Massey Ferguson maaiers en Claas combines. Het bedrijf is met vijf locaties de grootste dealer van agrarische werktuigen in Alberta. fendt

En net als we willen gaan komen er twee medewerkers aangelopen. Net al ontmoet in de werkplaats komen ze ons nog even achterop. Ze zijn Canadees maar praten volop NL. Zeker door de vele NL klanten die in Alberta wonen. De gemiddelde bedrijfsgrootte is 1200 ha om een bestaan als akkerbouwer te kunnen hebben. Ze hebben zoveel Europese machines vanwege de NL klanten en toch ook om de prijs zeggen ze.

Ze raden ons aan naar de Ponoka Parade te gaan a.s. vrijdag-die staat inderdaad in ons reisprogramma. Er wordt een warme dag verwacht. We zullen dus net zo'n Redneck worden als de cowboys die we gaan aanschouwen tijdens de rodeo 's middags.

 

jan bier

 

Ja, vakantie vier je zo!

terras

huis

 

 

 

 

 

 

Sommige adressen zijn zo vaag als duidelijk. We gaan op bezoek bij een bizonboerderij. En als je een bizon ziet ben je er. Tussen Range Road x en y. Gevonden!

Het is en blijft een fascinatie om deze oerdieren te zien en erover te horen. We zagen kleine kalfjes die nog een normaal model hebben, de grote stieren die een giga kop hebben en zo'n 1000 kg, indrukwekkend, leeftijd van al 21 jaar van het oudste dier wat ze hier hebben.

Eerst lopen we thuis langs de dieren die bijna klaar voor de slacht zijn. Daar horen we al veel over het dier. Het is bang voor een mens en zal willen vluchten. Als het denkt geen kant op te kunnen valt het mogelijk aan.

We drinken er ijsthee en eten er bizonvlees. Daarna gaan we in de auto naar een veld van zo'n 40 ha waar 130 volwassen koeien met kalveren lopen met zes stieren. We stoppen er twee keer en gaan ook beide keren de bus uit! De dieren trekken langs ons heen. Het is alsof we in een film staan.

De gastvrijheid, de tijd die ze voor ons nemen. Ze hebben veel dieren, ontvangen vele gasten, maar nemen alle tijd en hebben er reuze plezier in. We beleven er een onvergetelijke avond.

bizons 3

bizons weidebizons

 

Donderdag 25 juni 2015


Zodra we het erf oprijden komt Joshua van de Hutterite kolonie op zijn quad naar ons toe. Hij heet ons weer welkom en vraagt hoe het ons gaat. Dan vraagt wat we graag willen zien. Machines, werkplaats en hoe er geleefd wordt. En dat is niet tegen dovemansoren gezegd.

We zien de keuken/afwassen deden ze nog wel met de hand, de bakkerij, de eetzaal/mannen eten links en vrouwen rechts. De ruimte waar kinderen/6-15 apart eten van de ouders. De wasserij/5 machines en 3 droogtrommels.

Dan gaan we naar de slachterij waar iedere maandag er 1300 kippen geslacht worden. We zien de kalverenstal en melkstal. Het is er zó schoon. Geen poepspetter aan de wand. Ze melken 2x8 stands. Dan gaan we door naar de werkplaatsen, timmerwerkplaats en constructiewerkplaats waar we de eerste tractor en combine zien.

- het verslag onderbreek ik even - de dag is om - we zitten bij Billy Bob's - en daar ga ik even van genieten!!

NH Combine

Silo'sNH kniktractor

 

NH kniktractor binnen

NH Combine binnen

 

 

 

 

 

 

 

 

==Vervolg bezoek Hutterite==
Er is grond bijgekocht en er moeten dus ook silo's bij. Vier silo's van elk 2000 ton - waarvan er nu twee staan. En dat vraagt ook om een nieuwe vijzel, 30 meter hoog. We zien bij en in de wagenloods nog 3 NH tractoren en 2 combines. Ook zijn de nieuwe maaibalken geleverd

 

 

 

 

Meisje hutterite

Kinderen gras

 

En dan is het tijd om te eten. En dat doen we bij deze kolonie. Net vandaag is de schoolafsluiting. Dat gebeurt bij het (eigen) schooltje met een bbq. Nu geen gescheiden tafelgang, maar een gezellige familiegebeurtenis.

 

 

 

 

Heel voldaan van dit bezoek waar we zoveel te zien kregen gaan we naar het Reynolds Museum in Wetaskiwin. Ga je naar Canada, dan wordt dit museum genoemd. Onderweg maken een stop bij ja-knikkers.

Stan Reynolds

Oldtimer museum

tractoren Reynolds Museum

 

 

 

 

 

werkplaats museum

Jaknikkers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De avondmaaltijd eten we op de Stampede van Ponoka. In de schaduw gezeten kunnen zien we de cowboys en cowgirls die op dit event zijn afgekomen om de rodeo te zien. Wij gaan er morgen zelf heen.

De dag zit erop, we gaan naar ons hotel. Onderweg zien we Texaanse Longhoorns. We stoppen ervoor en dan komt de eigenaar aanlopen. Hij hoort ons praten en zegt dan 'Goedenavond!'. Het lukt ook vandaag weer om een Nederlands sprekende Canadees te treffen. Zijn moeder kwam uit Doezum, net als onze Jan. Zijn achternaam is Folkert. We maken een praatje en hebben een mooi moment zo.

En dan is nog de dag niet voor iedereen voorbij. We gaan naar Billy Bob's. Wat een tent!! Dat is mijn tip; kom je naar Canada, ga dan ook naar deze uitgaansgelegenheid waar op een flinke dansvloer de hele avond western dansen. Vrouwen en mannen! Jong en oudere jongeren. Zadels hangen aan de wanden. De serveerster gekleed met hoed, maar dat zijn ook de gasten. De dames in korte broek met western laarzen.

 

 

Bar dansen

BarKoe grote horens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 26 juni 2015

 

Claas Combine

 

Op weg van Ponoka naar Stampede is een grote dealer gevestigd. We draaiden ervoor van de snelweg af en zagen o.a. deze Challenger en Claas combines staan.

Cat Challenger dubbel lucht voorkant

 

 

 

Cat Challenger dubbel lucht 

 

 

 

 

 

 

 

Auto grote horens

Houten caravan

Koets vier paarden

 

 

 

 

 

 

Koets paarden

Cowboy dame

 

Om 10 uur begint de Ponoka Stampede Parade. Dan hebben wij al een uurtje in onze vouwstoelen gezeten, een beker koffie gedronken uit de thermoskan die vanochtend gevuld is, een dubbelkoekje in de vorm van een Esdoornblad gesnoept waartussen een laagje karamel. Er is voor ons genoeg te zien. Zoals de kinderen in western uitdossing zien eruit als een feestje. Ze zitten op de stoepranden startklaar om later het snoep te vangen en oprapen.

 

                                                                                  En de foto's spreken voor zich van de Parade!

Paarden ParadeOldtimer tractoren

Maple leaf

 

 

 

 

 

Missen

 

 

 

 

Om 13:00 uur begint de Rodeo met achter elkaar spectaculaire onderdelen. Klappers waren behalve de stieren-, paarden-, koeienrodeo en de olievatenrace van de dames, vangen van kalf met 1 of 2 lasso's..... absoluut het schieten op ballonnen en de driemans actie een wild paard te zadelen. Gelukkig hebben er drie gefilmd van ons en kunnen we het nog eens terug zien. Wowww.

En dan vergeet ik nog te vertellen dat de vele Missen - Miss Rodeo, Miss Canada, Miss Alberta en de dames die naar deze titels meededen een mooie bling-bling presentatie gaven. In kleding en de paarden schitterden van alle kanten.

 

 

 

paarden koetsolievaten race

Dame cowboy

Kudde rodeo

 

 

 

 

 

Hummer Limosine

 

 

We gaan nog voor een drankje de straat op. Het is heerlijk weer. Thuis zouden we het een zwoele zomeravond noemen. Dat je tot na middernacht nog heerlijk buiten kunt zitten. En op weg naar, passeerde deze Hummer ons. (Gute Erinnerungen von letztes Jahr)

 

 

Zaterdag 27 juni 2015


 

 

Blauw Edmonton

 

 

 

Goedemorgen vanuit een strak blauw Edmonton.

 

 

 

 

 

De Klep

 

Onderweg zoveel te zien. De mannen bij de John Deere dealer gebracht, een paar mannen naar de International Truck dealer en zelf ga ik naar de pomp. Ramen lappen, brandstof erbij en een beetje sap van Lucas Olie erin.

Even de app openen waar een paar pagina's van de nieuwe Klep in zitten; het reisverslag van de reis Italië staat erin!! Verder dan plaatjes kijken lukt nu niet in, de tijd zit er alweer op.

 

Trucks

Winkel bezine station

 

 

 

 

 

 

 

 

Een sloperij met een oppervlakte van 30 ha. Daar kunnen we wel een dag lopen. Zelfs nieuwe John Deere’s staan er (uitgebrand). Maar de mooiste foto blijft die van 'de boomtractor'.

De handel in onderdelen houd dit bedrijf bezig met 10 medewerkers. Een belletje of mail en niet alleen wat hier ligt is bekend maar ook het wat andere sloperijen hebben liggen.

Omdat de economie ook hier traag is, is er nauwelijks vraag naar ijzerschroot.

sloperij boom tractor

Overzicht fotoberg oud ijzer

Grammafoon platen

 

 

Terwijl de mannen naar het Tractor Museum in gaan, bekijken de dames het Pionier Museum. Het is divers wat er ligt en Lida weet van vele items nog het gebruik ervan. Er is een ingerichte keuken, ziekenhuiskamer, foto's en gedoneerde verzamelingen.

Landbouwwerktuigen museum

geweren museum

 

 

 

 

 

 

 

Groepsfoto Tractor Museum

 

 

 

Voor de rondleiding in het tractormuseum waren er 3 gidsen en 3 NL vertalers beschikbaar. Alle mannen waren super enthousiast na drie uren samen zijn. E-mail adressen werden uitgewisseld. Volgens JanH nog mooier en meer agrarisch dan het Reynolds in Wetaskiwin wat meer voor algemeen publiek is.

 

 

 

 

 

 

 

Boot west edmonton mall

 

In de namiddag gaan we naar de West Edmonton Mall. Een mega winkelcentrum met 800 winkels. Een zwemparadijs, ijshockeybaan, speelparadijs en dit schip tref je er ook. We hebben de keus van gezond tot fout vet. Jan koopt nieuwe doppen voor zijn loopkruk.

 

 

 

 

 

 

Bar

 

 

Zaterdag avond bar 1

Zaterdagavond/party time. We gaan naar een western saloon en beleven een leuke avond. We kijken onze ogen uit op het western dansen. Ge-wel-dig. Korte broek of jurkje met cowboylaarzen. Het is dé dresscode. De dames achter de bar openen de flessen met verve en HenkH wil daarom het volgende rondje wel halen

 

bar dansen

Zaterdag avond bar

bar bull

 

 

 

 

 

 

Zondag 28 juni 2015


We gaan vandaag vanaf Edmonton naar Jasper. Aan een van de vele meertjes drinken we een kop koffie. Onderweg bijzonder vervoer. En in het restaurant ingelijste bewerkte foto's van fantastisch schilderwerk.

Schilderij landschap

Schilderij

Pittstop

 

 

 

 

 

Trike achterkant

Trike

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

meer en bergen

 

 

bergen1

bergen

 

                       Nationaal Park Jasper

 

 

ElandMeer

 

Aan het einde van de middag komen we aan in Nationaal Park Jasper. We gaan eerst naar het hotel om de koffers weg te brengen. Een half uur later zitten we weer in de bus naar de gondel van Jasper.

De gondel brengt ons een kilometer omhoog. Daar eten we een warme hap en dan de berg op! Bijna iedereen klautert een eindje omhoog. Onze atleet HenkH natuurlijk het hoogst. Met de laatste tram ritten gaan we naar beneden. Langs de rivier maken we nog een stop. Het was een prachtige avond en we hebben er van genoten.

 

AM overzicht

bergen meer

bergen meer1

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 29 juni 2015

 

We rijden vandaag 348 km van Nationale Parken Jasper naar Banff. Om 08u vertrek en zullen vanavond om half acht in Banff aankomen blijkt aan het einde van de dag.

 

Deze foto's zijn van de Athabasca waterval....

Athabasca watervallen

Athabasca watervallen1Athabasca watervallen2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunwapta watervallen

Sunwapta watervallen1

 

 

 

 

En de Sunwapta waterval. Ook stukjes van de route met stromen en meer bergen...

groep watervallen[3]

bergen meer

 

 

 

 

 

 

 

Uitzicht gletscher

berg mist[3]

Overzicht gletscher

 

Een super toeristische attractie. De gletsjer op in een speciale bus. Het regent wat en dat maakt het fris er te staan. In de bus wordt van alles verteld over de gletsjer; dikte, lengte, aanwas en slinken van hoogte en lengte. Bussen vol rijden af en aan. Op de 3e foto zie je een groepje mensen lopen over de gletsjer. Het geeft een indruk hoe groot het hier is.

Icebus

 

 

 

 

 

 

 

Lake Louise is zo mooi groen. Fantastisch daar. Overdag hebben we wat regen gehad. In de namiddag klaart het weer op en rijden we met een zonnetje Banff binnen. 's Avonds zitten we aan een ronde tafel voor het diner. Natuurlijk met zalm op het menu. We overnachten in Banff.

Lake Louise

Lake Louise1

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 30 juni 2015

 

Banff Gondola

 

Vandaag beginnen we de dag rustig aan. Gisteren was een lange dag dat we veel zagen en in de avond in het hotel aankwamen.

Om negen uur rijden we naar de gondel van Banff. Het is er nog rustig en de weersvoorspelling is ons in de ochtend nog gunstig gezind. Erna gaan we nog naar de Bow rivier. De kleur van het water zo groen dat we er foto's van blijven maken.

 

 

Overzicht Banff

Bow River

Eekhoorn

 

 

 

 

 

 

 

De plaats Banff is het hele jaar aantrekkelijk voor toeristen. De in hout opgetrokken gebouwen met rotsstenen afgewerkte muren spreken echt een natuurliefhebber aan.

Op weg naar Calgary nemen we een toeristische route. Zien onderweg een vos de weg oversteken en verder gaat het landschap over van berglandschap over in weilanden met Black Angus koeien.

Dan worden we staande gehouden en gaan aan de zijde van de weg staan.... er komt groot bijzonder vervoer aan. Een mannetje moet de stroomkabel hoog houden terwijl het gevaarte eronder door rijdt. Ik heb er een filmpje van/met dank voor de foto van DickdH.

Restaurant1

Huizen

Restaurant

Bijzonder vervoer[3]

 

 

 

 

 

 

Voor de warme avondhap had ik thuiswerk gedaan. 'Een leuke tent waar iets te zien zou zijn.' Er ook nog vanuit hotel heen gebeld maar een keuze menu van meer dan x minuten. Ach ze zijn vast geopend. 20 minuten rijden, onderweg almaar file in de avondspits en als we er dan zijn.... Op de stoepen mensen die ernaar toe liepen. Bij de parkeerplaats vragen een medewerker. Heb je kaartjes, want het is uitverkocht!

Hahaha. Ondertussen een gejoel in de auto om wat we allemaal zien. Vooral country meiden in rokjes met laarzen. Ja, een goede plek maar niet voor ons vanavond.

We gaan evengoed eten, iets verderop, heerlijke ribbetjes met bbq saus met de smaak van Jack Daniels. Om je vingers bij af te likken. En af te blussen met een koele Budweiser.

 

1 juli 2015/Canada dag

Winsport

 


Het grootste gedeelte van de groep gaat deze ochtend naar Canada dag. Maar onze sporter HenkH gaat eerst naar het Olympische Park en Museum. Wolven High River

 

 

 

Om 13:00 uur reizen we gezamenlijk verder naar een klein plaatsje op onze route naar Letbridge waar we muur schilderingen gaan bekijken van (historische) gebeurtenissen. Ook zien we een beeld van drie wolven uit een boom gezaagd.

 

 

High River

High River1

High River2

 

 

 

 

 

 

 

 

Jukebox

 

Het is er zo warm - vanochtend regende het nog een paar drup - dat we even de route onderbreken voor wen heerlijk ijsje. HenkH zorgt voor de vrolijke noot uit de juke box.

 

Restaurant

 

 

 

 

 

 

Weer verder zien we onderweg nog een giga kuil waar een Case Steiger op aan het werk is. Bij de brug van Lethbridge maken we ook nog een stop. De ijzeren brug met een lengte van 1600 meter is al in 1903 aangelegd. Knap staaltje werk.

Fabriek

Lethbridge viaduct

 

 

 

 

 

 

 

We gaan eten bij Ierse dames. Vanavond zelfs gekleed in bikini! Buiten het eettentje zelfs een beach volleybal veldje aangelegd waar ze meer springen dan de bal weten te slaan. Op de parking een pick up met sticker van NH.

Bar

Beach volleybal

Vieze truck

 

 

 

 

 

Vuurwerk

 

 

 

De avond sluiten we af met Canada Day vuurwerk in het park van Lethbridge. Een show van 20 minuten!! Wowww wat indrukwekkend. Sommige pijlen en raketten had ik nog niet eerder ergens gezien.

En wat een mensen erop af komen. Teruglopend treffen we een Nederlands stel wat hier woont/2e generatie. We babbelen wat over wat we gedaan hebben en zij hier voor werk hebben.

 

Donderdag 2 juli 2015


Vandaag een volle dag met vier bezoeken. Een info centrum en drie NL families die hier een akkerbouw bedrijf hebben.

In het infocentrum horen we hoe het water uit de Rockies beheerd en getransporteerd wordt. De kosten van waterrechten per ha en jaarlijkse verbruiksrechten. Ze hebben een landkaart waarop te zien is waar geïrrigeerd wordt. Een mooie start om te zien dat zonder water hier het een steppe zou zijn.

Er wordt ook een stukje historie verteld waarom juist hier deze plek is ontstaan en dat er ook steenkool is gewonnen.

PivotLand

De familie waar we als eerste op bezoek gaan zijn ook naar het centrum gekomen. En met Harry gaan we een stukje rijden over en door de akkers. Samen met zijn zoon die het bedrijf nu heeft overgenomen verbouwen ze voornamelijk aardappelen op 1200 ha.

We gaan met de 4x4 het land in. Naar de pivot. Een pivot beregend 64 ha land. Ze kunnen via een app de pivot bedieneKaartn en zien hoe het ermee staat.

Wij gaan naar de pivot zelf om het van kortbij te bekijken. Hoe snel de pivot draaien moet, hoeveel mm het moet geven. Hoe de nozzels sprayen. Voordat er water komt gaat eraan vooraf dat er een dag van tevoren gebeld moet worden naar het waterdistrict. Die zetten de kleppen open en komt er water door de kanalen. Is de pivot klaar moet het ook weer afgemeld worden.

We rijden langs akkers met koolzaad wat nu in bloei begint te komen. Op het erf zien we de machines, silo's en opslag van aardappelen. Ze leveren het hele jaar door aan de fabriek.

Een prachtig bedrijf waar dagelijks veel werk te verzetten is. Dan is het tijd om aan tafel te gaan. De aardappelsalade (wat anders!) met salade en watermeloen laat ons goed smaken. We bedanken voor de gastvrijheid, koffie en lunch en gaan dan weer verder.

Pick up

Bediening Pivot

pivot overzicht

 

 

 

Trekkers

Silo's

Spuit trekker

 

 

 

 

 

 

Dorsmachine

 

 

 

 

We rijden van Taber naar Rolling Hills. Het landschap verandert al snel. Van groen land naar steppes van dor gras. We horen later dat het komt omdat ze het water voor irrigatie niet naar de hogere vlakten pompen maar uitsluitend gebruik maken van natuurlijke afloop.

Ook bij deze gastvrije familie maken we een ronde langs de verschillende schuren om de machines te bekijken. Ook hier horen ze hun emigratieverhaal aan. Ik vindt het bewonderenswaardig om met zo'n oppervlakte - deze familie heeft 2000 ha te bewerken met tarwe, koolzaad, aardappelen, bonen en mais - aan de slag te gaan en er de uitdaging van te maken. In den vreemde. Eigen ideeën, eigen visie. En vooral hard werken en veel werk verzetten.

Dick staat bij een Brent overlaadwagen. Deze heeft 1 onder uitvoer waardoor het graan minder beschadigd wordt dan bijv. een Kinze. Ook zien we een putjesschep machine. Hiermee gaan ze door de akkers zodat het irrigatiewater niet te makkelijk weg kan stromen. En de gele machine is er om koolzaad wat niet goed geoogst is te breken waardoor het kan ontkiemen en in de winter dood vriest. Daarmee wordt opslag voorkomen.

Boodschappen worden 50 kilometer verderop gedaan. Een ritje van een goed half uur. Het zijn maar twee wegen, dus heerlijk toeren. Het bezoek van twee en een half uur voelt evengoed veel te kort. Toch gaan we verder. Er is nog een bezoek vandaag te gaan.

EgCase dorsmachine

Wagenparl

Wietegg

 

 

 

 

 

 

zaterdag 4 juli 2015

 

**** vanmiddag vliegen we naar Europa-Amsterdam met een rechtstreekse vlucht ***het laatste stukje reisverslag houden jullie tegoed*** bedankt voor de reacties, 'vindt ik leuk' meldingen en volgen na het reisverslag met de belevenissen ***groeten van ons allen!!!

Anne-Marie Meijer